Het is woensdagmiddag en tijd voor onderhoud op de grasvelden rondom het stafgebouw. Jan Jacob is bezig met het verticuteren van het grasveld. Hij gebruikt daar een machine voor, die met zijn messen door de bovenste laag van het gras snijdt. Daarmee wordt dood gras weggesneden en ook mos wordt hierdoor verwijderd.
Als hij daarmee klaar is, ga ik het dode gras wat nu bovenop de grasmat ligt, bij elkaar harken om het daarna op de compoststraat te gooien. Dan kan dit gras weer dienst gaan doen als voedingsmiddel voor de tuinen in het voorjaar. Ik ben alleen bezig, de andere onderzoekers zijn op een andere plek bezig met het onderhoud van de tuinen. Ik voel me een beetje verlaten. Maar wacht, ik bén niet alleen, er is een lila energie bij mij. Het is de lila energie met het programma lila voortgang. Het gaat daar om het vrijkomen van het lila in de psyche. Als ik me openstel voor deze lila energie, dan kan er op dat punt iets gebeuren in mijn psyche. Ik maak maar een keer een praatje met de lila energie en vertel over wat me bezighoudt op dat moment. Het is gewoon een kletspraatje, niet meer en niet minder. Maar ik ervaar wel iets van een aanwezigheid, een licht geconcentreerde energie, waar ik dus in mezelf tegen praat. Ik merk dat mijn gerichtheid zich verplaatst naar binnen en dat ik niet steeds aan het rondkijken ben waar de anderen zijn en wat ze aan het doen zijn. Ik voel me min of meer opgenomen in de concentratie op de lila energie en ik realiseer me dat het helemaal niet fijn zou zijn als er nu iemand anders tegen me zou gaan praten. Als het grasveld weer helemaal schoon is geveegd, ga ik naar de compoststraat. Daar zie ik Jan Jacob in een nabijgelegen tuin bezig met het snoeien van wat wilde appel- en perenbomen. Die takken kunnen mooi mee in mijn kruiwagen naar de hakselaar, die een eindje verderop staat. Verbeeld ik me het nu maar, of is het contact met Jan Jacob anders als anders? Het lijkt erop dat het contact met hem nu wat gemakkelijker gaat. Zou dat te maken kunnen hebben met de concentratie op de lila energie? Ik weet het antwoord niet, maar feitelijk maakt het me niet zo uit. Voor het eerst in tijden voel ik me iets meer ontspannen en moet er een keer niet zoveel van mezelf.