Lief en kwaad

 

In het najaar van 2014 heeft Wouter behoorlijk last van zijn achillespezen. Ze voelen stijf en pijnlijk aan, vooral die van het rechterbeen en daardoor is het af en toe moeilijk om te lopen. Soms lijkt er niets aan de hand te zijn en dan ineens zijn ze weer pijnlijk. Van de tutorsuprolo verneemt Wouter dat dit wel eens te maken zou kunnen hebben met de illusie van de psychische tederheid. Dit nodigt Wouter uit om deze illusie nader te onderzoeken aan de hand van praktijkvoorbeelden.

 

In de illusie van de psychische tederheid gaat het om het lief zijn voor elkaar. Dat moet, je moet als mens lief zijn, anders ben je niet goed en moet je gestraft worden. Dat is een leer, waar elk mens mee leeft, of hij het nu weet of niet. Deze leer is bijna waterdicht, maar er is altijd één plek waar iemand gevoelig op is: zijn achillespees of achilleshiel.
Het is überhaupt niet mogelijk om te leven volgens deze leer, omdat mensen altijd kwaad zijn en ontevreden, omdat het leven nooit 100% gaat zoals iemand dat graag wil. Altijd is er wel iets waar je je kwaad om maakt.
Wouter trekt na bestudering van de praktijkvoorbeelden de conclusie dat het lief en kwaad zijn van de psychische tederheid in de illusie leidt tot flinke spanningen en verstikkingen in het lichaam. Want een mens kan helemaal niet kwaad en lief tegelijkertijd zijn.

 

Het onderzoek heeft iets op gang gebracht waardoor Wouter minder de neiging voelt om zijn kwaadheid te verbergen of om het te veroordelen. Het is net alsof de kennis die is opgedaan uit dit onderzoek, meehelpt om de spanning in het lichaam te verminderen. Het doel van het onderzoek is evenwel niet geweest om spanningen te verminderen, maar om meer inzicht te krijgen in hoe de materie van het lichaam werkt en dan in dit geval de psychische tederheid in de illusie. Zonder dat Wouter nu precies heeft ontdekt wat zijn zwakke plek is – zijn achillespees – is er toch iets gebeurd in het onderzoek, waardoor de spanning in zijn lichaam is verminderd en de pijn in de achillespezen ook is afgenomen.