Locatie

 

Elektoor is het instituut voor lilaca in Rucphen en is opgericht in 1980. In eerste instantie is Elektoor gevestigd in een villa met een grote tuin in Bosschenhoofd plus een aantal bijgebouwen. Maar in de loop van de jaren maakt het groeiend aantal onderzoekers het noodzakelijk uit te zien naar een ruimere accommodatie. En zo betrekt Elektoor in 1989 Lilapark de Pauwekroon in Rucphen. Dit park is 19 hectare groot en bestaat uit een bos, tuinen en een aantal hoofdgebouwen met bijgebouwen. Het totale grondoppervlak van Elektoor is echter door aankopen in 2014, 2015 en 2016 gegroeid naar 32 hectare.

 

In de wetenschap lilaca is het zo dat de onderzoeker in de praktijk van alledag ontdekt hoe hij leeft en hoe hij zijn werk doet. Het nieuwe landgoed biedt hiertoe volop mogelijkheden, want er is genoeg werk te doen. De gebouwen hebben een aantal jaren leeggestaan, de paden zijn overgroeid met struiken en onkruid, het bos staat vol met vogelkers, velden met manshoge bramen versperren de doorgang in het bos en de bomen staan hutjemutje op elkaar.

 

Met veel enthousiasme wordt alles onder handen genomen: gebouwen worden opgeknapt, lanen en wegen worden hersteld of opnieuw bestraat, er komen tuinen met allerlei soorten bloemen, planten en struiken. En het bos krijgt een revitaliseringskuur; er ontstaat in de loop van de jaren een bos waar de bomen weer volop tot hun recht kunnen komen. De bomen die vanzelf opkomen in een bepaald gebied, krijgen voorrang op andere bomen en zo ontstaat er als vanzelf een bos met een grote variëteit en vol frisheid van leven.
Momenteel staat alles er heel goed bij op de Pauwekroon.