Zelfvoorziening

 

Elektoor streeft bij alles wat zij onderneemt op het landgoed een steeds grotere zelfvoorziening na. Dat houdt verband met het uiteindelijke doel van de lilaca: het verwerven van een lichaam dat zelf in alles kan voorzien. Dat zal voor de meeste mensen tamelijk abstract in de oren klinken, maar het heeft te maken met de energie die ligt opgeslagen in de kern van ieder elektron in het menselijke lichaam. Door een ontwikkeling komt deze energie stap voor stap vrij in het lichaam, waardoor de persoon in kwestie op allerlei gebied steeds meer zelfvoorzienend wordt.
In het onderzoek bij Elektoor wordt dus altijd gekeken of er mogelijkheden zijn, die benut kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld veel water nodig om alle tuinen in de zomerse maanden te besproeien. Dat brengt Elektoor er in 1999 toe om een waterput te laten slaan. Op 230 meter diepte wordt water opgepompt, dat via een expansietank naar een uitgebreide waterringleiding in de tuinen wordt getransporteerd. Het mag voor zich spreken dat de rekening van het waterleidingsbedrijf flink kelderde.

 

Het bos van Elektoor beslaat 17 hectare. De verjongingskuur van het bos zorgt ervoor dat Elektoor in de loop van de jaren een flinke houtvooraad heeft opgebouwd. Al in de eerste jaren verwarmt Elektoor de twee hoofdgebouwen Lichtmaterie en het Rozenhuis voor een deel met houtkachels. Ook de plantenkas heeft een eigen houtkachel, zodat in de Orangerie zelfs tropische planten kunnen bloeien. In 2006 wordt er in Lichtmaterie een nieuwe houtkachel geplaatst, een hydroconvertor. Deze kachel wordt aangesloten op de centrale verwarming, waardoor het hele gebouw wordt verwarmd door hout uit eigen voorraad. In 2014 worden er twee houtvergassers geplaatst in de hoofdgebouwen Lichtmaterie en Heliodoor, waardoor het rendement van het kachelhout nog beter wordt.

 

In de winter van 2012-2013 wordt autohaven Zonnespel gebouwd met een unieke zonne-energiecentrale. Uit het bovenstaande wordt duidelijk dat het bouwen van een dergelijke zonne-energiecentrale niet uit de lucht komt vallen; het is in feite een logisch vervolg op alle activiteiten die Elektoor al heeft ondernomen op het gebied van zelfvoorziening. Elektoor wil nu ook zelfvoorzienend zijn op het gebied van elektra. Het ontwerp van de zonne-energiecentrale ziet er futuristisch uit en dat is de zonne-energiecentrale in feite ook. Het biedt Elektoor de mogelijkheid om onder alle omstandigheden, ook als de energiecentrales in Nederland uitvallen, voort te gaan met haar activiteiten.